EXPOSICIONS

La medicina en l'època romana

Del 8 de juny a l'1 de setembre de 2013

Els testimonis més antics de pràctiques mèdiques els trobem en l’època neolítica, amb algunes trepanacions i diverses pràctiques terapéutiques. Potser l’exemple més clar és el de la mòmia coneguda com a Ötzi, l’home dels gels, que es va trobar el 1991 als Alps italians.

Ara, la mostra Medicina en l'època romana, produïda pel Museu de Badalona i cedida a Arqueoxarxa, ens explica la manera d'entendre la medicina i el tractament de les malalties en l'època romana. Explica l'evolució en el temps, des dels orígens, molt lligats als remeis transmesos per tradició oral que es remunten al neolític, impartits pel patriarca de la família, fins a una medicina més científica, molt influïda pel món grec, que té diferents escoles o tendències, i que estarà a l'abast, principalment, de les classes benestants (fins al segle IV dC no es crea la figura del metge municipal).

L'exposició també explica les divinitats vinculades a la medicina, com s’exercia la professió, en quins espais visitaven els metges (clíniques i hospitals, sobretot militars), la praxis mèdica testimoniada pels autors clàssics, així com algunes especialitats mèdiques i l'instrumental de què es disposava, del qual es poden veure rèpliques.Coneixerem les malalties i epidèmies més comunes i quines eren les cures i remeis que s’aplicaven.

Per conèixer l'instrumental mèdic d’època romana, la mostra exposa una selecció de rèpliques i una trentena de peces originals del fons del MAC Girona, procedents la majoria de la ciutat grecoromana d’Empúries, que s’exposen per primera vegada al públic. Entre aquest material arqueològic original trobem instruments quirúrgics com les spathomele amb espàtula i l’auriscalpium per les orellessondes que servien per aplicar els remeis sobre les ferides; instrumental per preparar aquests remeis i una col·lecció d’exvots, tres dels quals provenen de Calpi (Itàlia) i que representen aquelles parts del cos que,en el seu dia, els antics romans van oferir a alguna divinitat demanant la seva curació o simplement agraint-la.


Twitter
Facebook