Impressions sobre escaiola de pedres entallades




El 15 de febrer de 1906 ingressava en el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona una col·lecció de 1.575 impressions sobre escaiola de pedres entallades, conservada en un moble construït especialment, acompanyada d’un detallat catàleg manuscrit i complementada amb diverses monedes antigues. Era una donació de Pau Bosch i Barrau (1841-1915), banquer i reconegut col·leccionista d’art, medallística i numismàtica, fill de l’industrial Pau Bosch i Moré, natural de Cervià de Ter.

La col·lecció, eclèctica, conté des d’impressions de cilindres mesopotàmics fins a la reproducció d’obres modernes, com “El matí” i “La nit” (1815), relleus de l’escultor danès Bertel Thorvaldsen (1770-1844), el model de les quals, especifica el catàleg, es troba en el Museu de Copenhagen (el Museu Thorvaldsen, inaugurat el 1848). La col·lecció està formada per impressions d’originals antics (mesopotàmics, egipcis, grecs i romans), renaixentistes i moderns.

La portada del catàleg diu: Catalogue of Collection of Impressions of Antique Gems and Seals in the possesion of W. Macpherson Esqre Compiled by H. Bendall and H. A. Helyar. Madrid, 1879. William Macpherson (1824-1898) el propietari original de la col·lecció, més conegut com a Guillermo Macpherson y Hemas, era fill d’un comerciant escocès establert a Cadis i de la seva muller, gaditana. Va servir en el cos diplomàtic britànic com a vicecònsol i cònsol a Cadis, Sevilla, Madrid i Barcelona. Erudit traductor de Shakespeare al castellà, fou acadèmic corresponent de la Real Academia Española.

En el seu testament (1915), Pau Bosch i Barrau llegà la seva col·lecció de pintures, medalles i monedes al Museo del Prado, del Patronat del qual era vocal. Anys abans, però, havia donat al Museu Provincial d’Antiguitats i Belles Arts de Girona aquesta col·lecció, que degué adquirir de William Macpherson. És una bella mostra del col·leccionisme i dels interessos i relacions culturals de la burgesia de la segona meitat del segle XIX