El valor de la rèplica (febrer 2020)




El nombre de peticions de béns patrimonials per deixar en préstec entre centres museístics va en augment, generalment amb motiu d’alguna exposició temporal.

Des de l’àrea de conservació i restauració del MAC procurem donar resposta a aquestes peticions sempre que és possible. Però què passa si es tracta d’una peça “extremadament delicada”?

En alguna ocasió, si l’estat de conservació és fràgil i s’escau minimitzar el risc derivat de les manipulacions i trasllats, ens trobem amb la necessitat d’avaluar alguna alternativa al préstec de l’original. En aquests casos la còpia esdevé un aliat únic de la conservació. Actualment,  l’escaneig i rèplica en 3D d’alta resolució, planteja una opció molt plausible, atès que les noves tecnologies permeten escanejar l’objecte patrimonial i posteriorment produir un facsímil de gran precisió sense pràcticament haver entrat en contacte directe amb l’original. La tecnologia digital substitueix els tradicionals motlles amb silicona i posterior buidat de la copia amb un material de reproducció, el que implica grans avantatges i un procés de reproducció innòcua, fidedigna i molt respectuosa vers l’original.

Aquest va ser el procés que es va seguir amb un dels cranis enclavats localitzats a Ullastret l’any 2012.

Crani original                             Reproducció 

Pots descobrir més sobre aquesta troballa a:

 http://www.macullastret.cat/ca/Recerca/Recerca-i-conservacio/Campanya-d-excavacions-2012

També podeu consultar al web del MAC el procés de creació del facsímil exacte de l’Esculapi d’Empúries. Un treball molt interessant que va formar part del Projecte Esculapi, amb col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

 http://www.macbarcelona.cat/ca/Col-leccions/Conservacio-Restauracio-C-R/El-MAC-Restaura-Grans-projectes/Projecte-Esculapi