Pinta d’ivori d’elefant d’època ibèrica (març 2019)
Darrerament hem estat treballant en la conservació i restauració d’una pinta, elaborada amb ivori d’elefant, procedent del Puig de Sant Andreu (Ullastret, Baix Empordà).

Estat inicial de la pinta

Tal com la descriu la investigadora Marta Blasco Martín *  es tracta d’una pinta de forma rectangular i amb una única filera de pues, que es conserva incompleta (longitud 5.1 cm, amplada 3.7 cm, gruix màxim 0,5 i min. 0.1 cm). Després de la restauració s’ha pogut recuperar 24 pues, quatre d'elles completes i amb una longitud de 1,5 cm. Aquestes presenten secció triangular a l'inici i circular a l'extrem distal. D’altra banda, només es conserva una de les dues cames que protegeixen les pues, i està decorada amb quatre línies incises que formen un motiu en ziga-zaga.

Ambdues cares de la pinta estan decorades. S’hi distingeixen tres motius espirals i dues estries paral·leles en sentit horitzontal, on s’enclou un subcòs de rectangles dividits per la seva diagonal i separats entre ells per una línia vertical. Tres estries més tanquen aquesta composició central.

Es tracta d’una peça excepcional, atès que només hi ha 19 exemplars documentats en l'àmbit ibèric (Mata et al. 2017) amb una cronologia que emmarca també la pinta del Puig de Sant Andreu (S. III – S. II a. C.). Aquesta, juntament amb la recuperada a la necròpolis del Turó de dos Pins (Cabrera de Mar, Barcelona) (García i Roselló 1993), són els dos únics exemplars trobats en el territori català. 

* Universitat de Valencia. Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga; Subprograma “Atracció del Talent” (VLC-CAMPUS); GRAM (Grup de Recerca en Arqueologia del Mediterrani)

 

REFERENCIES BIBLIOGRAFIQUES:

Mata Parreño, C.; Soria Combadiera, L.; Blasco Martín, M.; Fuentes Albero, M.; Collado Mataix, E. (2017). Peines de marfil y madera de la II Edad del Hierro en la Península Ibérica. Talleres, estilos y otros enredos. Complutum28 (1), 141-165. ISSN: 1131-6993.

 (http://dx.doi.org/10.5209/CMPL.58418)

 

García i Roselló, J. (1993): Turó dels Dos Pins. Necròpoli Ibèrica. Barcelona