Restauració amb sopresa (juny 2018)




En algunes ocasions la peça que estem intervenint ens descobreix sorpreses durant el procés de restauració que fan molt agraïda la intervenció.

Al Laboratori de conservació i restauració del MAC-Girona cada any s’intervé un centenar d’objectes arqueològics de diferents naturalesa i cronologia. Moltes d’aquestes peces arriben als laboratoris tan alterades que són pràcticament irreconeixibles,  i cal dur a terme una acurada intervenció perquè puguin ser estudiades pels arqueòlegs.

Efectivament, un objecte arqueològic ens parla de la seva història i del seu passat, però l’investigador necessita observar l’objecte per desgranar-ne la major informació possible. Sovint aquesta informació queda emmascarada pel propi sediment arqueològic o pels mecanismes de deterior que estan afectant la peça.  Gràcies a la restauració,  alguns objectes treuen a la llum detalls o particularitats que no s’esperaven trobar. Més enllà de la meravellosa descoberta que apareix sota els productes d’alteració, poden oferir una informació molt valuosa i posar de manifest algunes qüestions arqueològiques, tecnològiques o de manufactura importantíssimes d’estudiar.

És el cas d’alguns objectes de naturalesa metàl·lica que hem tingut l’oportunitat de restaurar aquest darrer mes al Laboratori, procedents de les intervencions arqueològiques del Pla de l’Horta (Sarrià de Ter) i del Castell de Cervià (Cervià de Ter) efectuades per la Universitat de Girona.

Diferents estadis del procés de restauració de la guaspa de ferro decorada, Pla de l'Horta

Decoració de la guaspa vista a la lupa binocular