EXPOSICIONS

3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona)

Del 8 d'abril a l'11 de setembre de 2016

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, presenta l’exposició temporal 3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona), al monestir de Sant Pere de Galligants del 8 d’abril a l’11 de setembre. Aquesta exposició està coorganitzada per la seu de Girona i la de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i pel  Museu d’Història de Girona i comissariada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona i el Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la UdG.

L’any 1876, ara fa 140 anys, va tenir lloc el descobriment arqueològic més important que fins ara s’ha fet a la ciutat de Girona: un conjunt de 3 mosaics a la masia de can Pau Birol (avui col·legi de Bell-lloc del Pla), d’una gran qualitat i enorme riquesa, i que es coneixen com el mosaic de Bel·lerofontes, el mosaic de Teseu i Ariadna i el mosaic del Circ.

Diverses raons han condicionat que el conjunt de mosaics es trobi distribuït en l’actualitat en 3 museus: el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d’Història de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona.

Després d’onze mesos de restauració, i coincidint amb aquesta exposició, el mosaic de Teseu i Ariadna torna al Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona. Els altres dos mosaics estan al Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona i al Museu d’Història de Girona, i amb l’exposició temporal es recrea la vil.la de Bell-lloc del Pla a escala real, amb els tres mosaics junts.

L’objectiu principal de l’exposició és posar en relleu un conjunt de mosaics figurats d’època romana localitzats a finals del s.XIX i la primera meitat del XX a la masia de can Pau Birol (Girona). En aquesta s'explica la  troballa i la història de la seva extracció fins al moment actual, al mateix temps que es parla de les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les diferents escenes dels mateixos. Així mateix, per ajudar a la contextualització de la vil·la i els mosaics es mostra com era el territori al voltant de Gerunda amb les vil·les que ara es coneixen d’època baiximperial, i per acostar al visitant les vicissituds sofertes pel mosaic, s’explica els materials que s’utilitzaven per fer els mosaics a fi d’entendre millor les tècniques d’extracció, de restauració i conservació.

L’exposició, instal·lada al mig de la nau central de l'església de Sant Pere de Galligants, compta amb una recreació a escala real de la ubicació dels mosaics a la vil.la, d’un espai per a la interpretació de la iconografia i simbolisme de la temàtica dels tres mosaics, i un darrer espai interactiu i didàctic per conèixer a fons la tècnica de l’elaboració d’un mosaic i el seu procés de restauració.

Activitats paral·leles:

-          Visites escolars: a concertar amb el centre

-          Visites familiars: 16 d'abril, 28 de maig i 11 de juny a les 11:30h

-          Visita amb els comissaris: 18 de juny i 3 de setembre a les 12h

-          Tallers de mosaics per famílies: 1 de juny a les 17:30h, i 2 de juliol i 3 de setembre a les 11h

-          Tallers de mosaics per casals d’estiu: a concertar amb el centre

-          Conferències:

  •  21 d'abril a les 19h. Dr. Lluís Palahí. Època de canvis 2. La baixa romanitat al camp. Dins el cicle "La Girona de l'antiguitat. De la indigècia preromana a l'alta edat mitjana" organitzat per l'Institut d'Estudis Gironins. Lloc: Auditori gran de la Biblioteca Carles Rahola de Girona. 
  • 19 de maig a les 19h. Dr. David Vivó. Les arts de revestiment. El mosaic de Can Pau Birol. Dins el cicle "La Girona de l'antiguitat. De la indigècia preromana a l'alta edat mitjana" organitzat per l'Institut d'Estudis Gironins. Lloc: Auditori gran de la Biblioteca Carles Rahola de Girona. 

Veure en el mapa

ADREÇA

Monestir de Sant Pere de Galligants 
Carrer de Santa Llúcia, 8
17007 Girona

HORARIS

De dimarts a dissabte

de 10 a 19 h

Diumenges i festius

de 10 a 14 h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 20 26 32
E-MAIL: macgirona.cultura@gencat.cat
Twitter
Facebook