Gerunda capta. Lluís XIV, els ducs de Noailles i Girona
La Comissió de Monuments formà una col·lecció de 24 medalles commemoratives de coure, encunyades durant el regnat de Lluís XIV de França (1643-1715) referides fonamentalment a esdeveniments bèl·lics que tingueren lloc a les nostres comarques.

N’hem seleccionat tres, dues de les quals fan referència a la presa de Girona el 1694 per les tropes d’Anne-Jules de Noailles durant la guerra dels Nou Anys (1688-1693) i una altra a la presa de la ciutat el 1711, durant la guerra de Successió, per Adrien-Maurice de Noailles, fill de l’anterior.

 Les medalles de 1694 comparteixen les llegendes d’anvers: LUDOVICUS MAGNUS REX CHRISTIANISSIMUS i de revers: GERUNDA CAPTA. MDCXCIIII (Lluís el Gran, rei cristianíssim – Girona presa. 1694) i la imatge del revers: Hèrcules, amb la maça, posa un peu sobre un monstre de tres caps estirat a terra: Gerió, el mític fundador de Girona. Una de les medalles (41 mm de diàmetre) mostra a l’anvers el bust de Lluís XIV mirant a la dreta, mentre que l’altra, de 72 mm, el representa amb cuirassa i mantell, a l’estil dels emperadors romans. En aquesta darrera medalla, les figures i les lletres estan daurades.

A la medalla de 1711 (41 mm) l’anvers representa el bust del rei amb la mateixa llegenda, mentre que el revers mostra Bel·lona, deessa de la guerra, amb les armes de França a la mà, entre l’escut de Girona, a terra, i la representació del riu Ter, amb la llegenda GERUNDA ITERUM CAPTA. XXV JANUARII MDCCXI (Girona presa per segona vegada. 25 de gener de 1711).