Xiulet d'època romana (abril 2021)




A les sales de reserva dels museus es conserven veritables joies, objectes que són com fotogrames, instants del passat que arriben a l’avui i que ens expliquen moltes històries.

Alguna de les peces més fascinants són les peces treballades sobre os. Des de la prehistòria el treball o la manufactura d’objectes sobre matèria d’origen animal (sigui os, banya, dent, etc...) ha deixat testimonis d’alta qualitat estètica com:  agulles de cap, pintes, mànecs de ganivets, elements de joc, estris d’escriptura o instruments musicals, entre d’altres.

Les tècniques en conservació i restauració que treballem al museu tenim la missió d’intervenir sobre elles per assegurar-ne la seva pervivència, i afavorir l’estudi dels/es especialistes. Però també ens motiva molt la voluntat d’aproximar a tothom aquestes històries i que el públic pugui gaudir-ne.

Aquest mes d’Abril hem fet la neteja del que podria ser un xiulet d’època romana (s. I-II dC), procedent d’Empúries (L’Escala, Alt Empordà) i que consisteix en una placa d'os decorat, per ambdues cares, amb dos grups de cercles concèntrics. Presenta una perforació a un dels extrems i l’altre està tornejat. Una autèntica meravella.