CICLE

Cicle "El temps de l'arqueologia"

3 de setembre i 1 d'octubre de 2023

Amb motiu de l'exposició "El temps de la memòria. Tresors del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona" us proposem un cicle d'activitats, sota el lema "El temps de l'arqueologia", que ens permetran descobrir i experimentar amb diferents aspectes que formen part de la vida dels éssers humans. 

12 de març, visita guiada

Amb ulls d'arqueòloga (activitat anul·lada)

Amb motiu del 8M, dia internacional de la dona,  us proposem una visita on, mitjançant les restes arqueològiques i la seva interpretació, es pretén mostrar i reflexionar sobre com la mirada arqueològica majoritària, inevitablement patriarcal, ha contribuït a l'assumpció d’un relat de les societats del passat en ocasions esbiaixat. Basant-nos en estudis científics reflexionarem entorn de la qüestió de gènere i del seu relat en les societats prehistòriques.

Quines evidències arqueològiques hi ha d’una divisió de tasques? Quines evidències hi ha de la importància social d’unes tasques o altres? Com i quina arqueologia s’aproxima a aquests estudis?

 
 

2 d'abril, visita dinamitzada i taller 

L'adéu als nostres avantpassats. L'arqueologia de la mort 

Tots sabem que hi ha un inici i un final de la vida. Des dels inicis, la humanitat ha tingut un espai per als seus morts, un lloc de record i de memòria.

Les restes funeràries i els aixovars han estat elements molt importants per conèixer les societats del passat.

Però que en sap l’arqueologia dels rituals i enterraments que feien les cultures del passat? Tothom era enterrat per igual? Què passa quan trobem un esquelet en les excavacions? Quines tècniques i mètodes s’usen per estudiar-los?

Voleu ser arqueòlegs i antropòlegs per un dia i ajudar-nos a respondre tots aquests interrogants?

 

7 de maig, visita dinamitzada i taller

Juguem amb el passat! Seguint el rastre arqueològic del joc 

Vols jugar amb nosaltres?

Vine a conèixer les restes arqueològiques relacionades amb el fet de jugar. Des de quan tenim constància de les joguines? A que jugaven els nostres avantpassats? Us ensenyarem figuretes, nines i jocs d’infants, però també restes relacionades amb jocs d’atzar i de taula: daus, tabes, fitxes... Passarem una bona estona jugant amb rèpliques de tots aquests jocs!

Finalment, cada participant podrà confeccionar un joc de tauler

 

4 de juny, visita dinamitzada i taller 

Tinc gana! Arqueologia de l'alimentació 

El menjar és bàsic per a la nostra subsistència.Però quins canvis ha comportat l'evolució cultural en la seva elaboració i significat? Resseguirem les restes arqueològiques del museu relacionades amb l’alimentació: eines, objectes, vaixelles, aliments cremats, restes d’estructures... De manera cronològica, i utilitzant uns seguit de receptes, anirem descobrint els menjars i processos de la prehistòria i l’edat antiga.

Finalment, recrearem un procés relacionat amb l’alimentació: premsarem olives i ens farem una ampolleta d'oli aromatitzat.

 

3 de setembre, Visita guiada i taller 

Foc i fogueres! Seguim el rastre arqueològic del foc 

Voleu provar d'encendre el foc tal com es feia a la prehistòria? 

La domesticació del foc va ser el gran recurs aconseguit pels humans paleolítics i és un fet rellevant per entendre l’evolució humana. Anirem als seus orígens: les enceses antròpiques o naturals, les restes de fogueres més antigues que es coneixen, els diferents usos al llarg del temps...

Tot seguit descobrirem com i amb quins materials portaven a terme l’encesa de foc, en farem una demostració, i els participants podran recrear el procés.

 

1 d'octubre, visita dinamitzada i taller 

A la dutxa! Arqueologia de la higiene i la cosmètica 

Quan es comencem a trobar recursos i estris relacionats amb la cura del cos i la higiene? Podien netejar-se i desinfectar-se ferides a la prehistòria? Des de quan ens rentem i cuidem les dents? Sempre hem considerat igual la pudor i la bona olor? I el punt de vista estètic?

Al museu hi ha un seguit d’objectes arqueològics relacionats amb la cura personal i l’estètica que us mostrarem i descobrirem què ens expliquen i a què donen resposta.

Tot seguit, seguint l’estela dels romans, portarem a terme un taller on amb plantes aromàtiques elaborarem un petit ungüent aromàtic.

DADES DE L'ACTIVITAT
On Monestir de Sant Pere de Galligants. C/ Santa Llúcia, 8. Girona
Hora 11:00:00
Durada
Preu Gratuït