L’anòxia permet conservar una capseta d’Adolf Fargnoli (juliol 2023)




En motiu de l’exposició temporal que organitzarà la Fundació Rafael Masó i el Museu Nacional d’Art de Catalunya sobre la figura d’Adolf Fargnoli (1890-1951), hem tingut ocasió d’intervenir sobre una de les peces del fons del museu i que en formarà part.

L’exposició monogràfica que es planteja fruit de la recerca de la Dra. Pilar Vélez, comissària de l’exposició, vol donar a conèixer la figura i obra d’aquest artista que es relacionà amb Rafael Masó. Adolf Fargnoli Ianetta, que va néixer el 7 d’octubre de 1890 a la Bisbal d’Em­pordà, era fill d’emigrants italians i germà del fotògraf Valentí Fargnoli i és considerat un artesà, ebenista i orfebre, important per la història del noucentisme gironí.

El MAC- Girona, custodia una de les seves delicades capsetes, dedicada i gravada amb una clara proclamació d’amor: “Jo penso en tu. T’estimo”. La peça ha estat objecte d’un tractament d’anòxia efectuat al Museu Etnogràfic de Ripoll, que disposa d’una cambra on efectuar aquest tractament de desinsectació, i ha estat supervisat per la restauradora Mª Àngels Espona.

El sistema d’anòxia es un mètode, neutre i innocu, que s’executa dins d’una cambra estanca on s’extreu progressivament l’oxigen i s’incorpora un gas- nitrogen- amb la finalitat d’aconseguir uns nivells òptims d’O2 per garantir la desinfecció (inferior a 0,1 % durant el procés). La durada del tractament depèn del material que s’hagi de desinsectar, en el nostre cas, va constar d’un cicle d’uns 21 dies.

L’anòxia és un tractament òptim per acabar amb els problemes d’insectes i larves que puguin estar afectant el material, en aquest cas fusta i teixit, però que podria aplicar-se també sobre paper i cuir.

La capseta, que presentava indicis d’estar afectada per l’atac de xilòfags, ja està a punt, per ser cedida i exposada.