Llapis d’ultrasons: un aliat en el treball dels restauradors (agost-setembre 2021)
Els/les professionals que ens dediquem a la conservació i a la restauració, ens trobem a diari amb el repte de mantenir els béns patrimonials en les millors condicions possibles. Una de les accions que més efectuem són les neteges, i per fer-les compten amb instrumental molt divers: des de bisturís i raspalls de dents a equips làser.

Sovint els nostres grans aliats són eines o equips que prenem d’altres disciplines.

Aquest mes d’agost us volem ensenyar alguns dels més habituals en els processos de conservació  i restauració de material de procedència arqueològica, i que de ben segur haurem vist en les consultes dels dentistes i el soroll tan distintiu d’aquest aparell us resulta ben familiar.

Es tracta dels aparells d’ultrasons, que estan dissenyats per us dental per efectuar la higiene bucal efectiva contra el carrall en dents, la placa bacteriana i les taques, i que de la mateixa manera que aconsegueixen eliminar les deposicions en la superfície dentals mitjançant ones amb vibració d’alta densitat, nosaltres els utilitzem per eliminar brutícia, terres, capes de concreció o de corrosió, etc. sobre ceràmica, os, metall i demés materials.