Punt 8: Torre Rufina i Porta Rufina

A la banda nord de la Plaça Sant Domènec hi ha la torre i la porta Rufina. La porta donava accés a l’actual carrer del Portal Nou, i connectava aquesta part de la ciutat amb la Via Agusta.

Inicialment només existia la porta que pel seu tipus de construcció, en baioneta, feia innecessària la presència d’una torre de defensa. La torre actualment té una aparença atalussada, fruit de les reformes del s. XIV. En el basament de la torre, a tocar de la porta, trobem carreus quadrangulars de pedra sorrenca. En aquests blocs es pot apreciar l’encoixinat decoratiu, que també es pot veure als trams conservats a la torre Gironella. Aquests blocs formarien part de la muralla, no pas de la torre, que no està documentada fins al s. XIV.

Per saber-ne més

La porta tenia uns 2 metres d’amplada, i la seva construcció en baioneta proporcionava un accés sinuós que facilitava la seva defensa. Amb aquest sistema defensiu, es creaven un seguint d’angles interns que obligaven a l’atacant a estar constantment mancat de protecció. A l’alta edat mitjana (s. X i XI) les pedreres de sorrenca procedien de Domeny, d’un indret conegut com Parietes Rufini d’aquí prové el nom de la porta.


Punt 10: Castell de Gironella / Torre Gironella
Veure en el mapa

ADREÇA

Monestir de Sant Pere de Galligants 
Carrer de Santa Llúcia, 8
17007 Girona

HORARIS

De dimarts a dissabte

de 10 a 19 h

Diumenges i festius

de 10 a 14 h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 20 26 32
E-MAIL: macgirona.cultura@gencat.cat
Punt 9: Torre del Telègraf (o del Llamp)
Punt 8A: Pati de les Àligues
Punt 7: Porta sud o Portal de Migdia
Punt 6: Torre interior Ballesteries
Punt 5: Torre Boschmonar o de les Ballesteries
Punt 4: Pujada de Sant Feliu
Punt 3: Parament de mur a la Plaça Sant Feliu
Punt 2: El Fòrum
Punt 1: Porta Nord o portal de Sobreportes
Twitter
Facebook